Utolsó frissítés: 2020-01-22

Frisítés dátuma: 2020-01-22

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-22 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Helyreáll a puszta vízháztartása

„Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon” című LIFE projekt keretében 2018 őszén megkezdődtek a pályázat legnagyobb tájkarakter-formáló munkálatai. A projekt kezdetétől megvalósuló magas intenzitású legeltetés illetve az összefüggő nádas-gyékényes vegetáció szárzúzása már észrevehetően megváltoztatták a projektterületek vegetációját. Ezek hatására már az összefüggő homogén nádasokat sok helyen felváltották a mozaikos pázsitfű-társulások. Az eddig végzett tevékenységek viszont a tájkaraktert, és a kedvezőtlen hidrogeológiai viszonyokat jelentősen megváltoztatni nem képesek.

A puszta jelenlegi vízjárása, és vízdinamikája még sajnos nem mutat túl kedvező képet, ennek oka pedig a múlt századból itt maradt mesterséges elemek, csatornák, műtárgyak, földművek jelenléte. A legelőtavak kialakuláshoz, és a kedvező ökológiai állapot eléréséhez szükséges a jelenleg megtalálható, még a múlt gazdálkodási tevékenységéből itt maradt tájelemeket megszüntetni, vagy módosítani. Egy közel hetven éve megváltoztatott rendszert rehabilitálni, átfogó szakmaközi együttműködést, tervezést és koordinációt igényel.

A korábbi tájhasználat hibás következtetése az volt, hogy a pusztán maradó víz jelenléte káros, és a gazdálkodási célok megvalósítását hátráltatja. A különböző gátak, és lecsapoló csatornák arra szolgálnak, hogy a pusztában felgyülemlő vizet mielőbb a legközelebbi felszíni vízfolyásba vezessék. Ennek okán az őszi és tavaszi csapadék a természetesnél jóval hamarabb eltűnik a területekről, illetve az évről évre hosszabb időre jelentkező aszályos periódusok tovább fokozzák a területek száradását. Ez a projekt keretein belül megvalósuló magas ökológiai intenzitású legeltetést is nehezíti, a túl hamar eltűnő víz a legelőterületek idő előtti kiszáradását eredményezi.

A legelőtavak kialakulásához, és megfelelő ökológiai állapotuk fennmaradásához kiemelt fontosságú, hogy a projektterületek természetes vízjárása helyreálljon. A legelőtavak ugyanis lefolyástalan, sekély nagy kiterjedésű mélyesdésekben alakulnak ki, ahol az őszi, és tavaszi csapadék, valamint a hóolvadásból származó víz összegyűlik.  Ehhez szükséges egyes lecsapoló csatornák betemetése, gátak elmunkálása, illetve a puszta természetes vízmozgásához jobban igazodó alternatív csatornarendszer kialakítása, vagy régóta nem használt, de a céloknak megfelelő csatornák felújítása.

A fentebb vázolt elképzelések csak szakszerűen kivitelezett, mélyépítési, és vízépítései megoldásokkal, jól összehangolt gépi munkavégzéssel valósíthatóak meg. Az ilyen méretű munka nagyon pontos tervezést, folyamatos monitoringot, és széleskörű együttműködést igényel. Tovább nehezíti a földmunkákat a Hortobágy természetvédelmi értékeiből fakadó speciális helyzete. A munkavégzés során sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, például a madarak fészkelési időszakát és különböző védett növények jelenlétét. A munkálatok megvalósítása során a partnerekkel együtt folyamatosan kapcsolatban állunk a kivitelezővel.  Ez biztosítja, hogy a földmunka tevékenység a természetvédelmi értékek védelmének messzemenő figyelembevételével valósuljon meg. Projektünk mérföldkövének számít a földmunkálatok megkezdése.

Bővebben: http://www.legelotavak.hu/hu/hirek/136/gyogyul-a-puszta

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2018.09.17.

A LIFE VisPO projekt megvalósításának első tapasztalatai

LIFE hírek2019.09.30.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos adatok átadása az erdőgazdálkodók kezébe

LIFE hírek2017.05.04.

LIFE előkészítő projektek az Európai Szolidaritási Hadtestek felhíváshoz