Utolsó frissítés: 2020-09-16

Frisítés dátuma: 2020-09-16

hun eng Utolsó frissítés: 2020-09-16 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Fél Európát beterítené az óceáni szemétfolt

Akkorára nőtt a csendes-óceáni szemétfolt, hogy nagyjából Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Lengyelországot is egyben beterítené.

Több mint 1,6 millió négyzetkilométeren terül el a hulladék

A szelek és az áramlatok hordák össze a nemzetközi kutatócsoport által 88 000 tonnásra becsült műanyaghalmot, amely Kalifornia és Hawaii közt félúton található.

Ez mégsem csupán az Egyesült Államok szemete, Ázsiából és Dél-Amerikából táplálják a foltot - mondta Laurent Lebreton, az erről szóló friss tanulmány szerzője, a delfti központú Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársa.

A hulladék többsége egész nagy méretű, nemcsak a táplálékláncba is bekerülő, halak által elfogyasztható apró tömelékek úszkálnak a szemétfoltban.

A Nature Scientific Reports lapban kiadott tanulmány az eddigi legalaposabb vizsgálata a szemétfoltnak. Három éven át dolgoztak a feltérképezésen, hat egyetem és egy légiszenzorokat gyártó cég vett részt benne.

Az alapítvány szerint muszáj minél előbb eltakarítani a szemetet, mielőtt az egész apró darabokra bomlik le, mert úgy már nagyon nehéz lesz összeszedni. Mivel a nemzetközi vizeken lévő szemét egyik kormányt sem érdekli, a munka a magánadományokból fenntartott alapítványokra hárul.

Mivel műanyag szemét csak az 1950-es évek óta létezik, szinte semmit sem tudunk arról, hogy mennyi ideig marad meg az óceánban. Lehet, hogy csak évtizedeken át, de akár évszázadokig is eltarthat, amíg eltűnik a műanyag a vízből. Persze ezzel egy időben a kormányoknak is lenne némi feladatuk, hiszen a szemét az általuk vezett országok területén keletkezik.

Forrás: Index

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2017.08.25.

Újrahasznosítási ötletek

Hírek a nagyvilágból2018.02.26.

Vigyázz, kész, rajt: nálunk is jön a napenergia-forradalom

Hírek a nagyvilágból2019.06.12.

Megújuló célok az EU-ban