Utolsó frissítés: 2020-02-12

Frisítés dátuma: 2020-02-12

hun eng Utolsó frissítés: 2020-02-12 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Alapállapot felmérések a Daru-réten

A Nyírség–Szatmár–Bereg Természetvédelmi Tájegység területén a Grassland-HU integrált LIFE projekt több helyszínen is lehetőséget teremt a természeti értékek hosszútávú fenntartását biztosító beavatkozások elvégzéséhez.

A kiemelt projektterületek közé tartozik a nyírségi lápok között, Petneháza és Nyírjákó külterületén található Daru-rét is. Státuszát tekintve Natura 2000 és ex lege védett terület. Az itt jelenlévő növény- és állatfajok között számos természetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű, kifejezetten lápokra jellemző természeti érték.

Az elmúlt két évben az özönnövények visszaszorítása érdekében kísérleti jelleggel indultak élőhelykezelési munkák a láp azon részein, amelyek botanikai szempontból a legértékesebbek. A beavatkozások eredményeinek értékelése céljából a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai rendszeres felméréseket végeztek a területen. Az élőhelykezelés eredményeinek rögzítése mellett a Grassland-HU LIFE integrált projekt során tervezett tevékenység valamennyi beavatkozási területének felmérése megtörtént. A kiindulási állapotok pontos rögzítése azért is fontos az élőhelykezelési munkák megkezdése előtt, mert ezáltal szemléletes módon dokumentálhatók a beavatkozások eredményei.

Az elkövetkező három évben a jelenleg kezelt élőhely területének mintegy tízszeresén történnek a pályázatból finanszírozott élőhely helyreállítási munkák, amelyeknek eredményeként a természetvédelmi szempontból értékes fajok életfeltételei javulhatnak, valamint a helyreállított élőhelyek fenntartása célzott kezelésekkel – például természetvédelmi céllal történő gyepgazdálkodással – hosszútávon biztosítható lesz.

Forrás: http://www.grasslandlifeip.hu/node/109

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.07.26.

Zöld közbeszerzés: piros pont a környezetvédelmi- és éghajlat-politikai pályázatoknál

LIFE hírek2017.06.14.

Megjelent a LIFE új kiadványa: fókuszban a part menti élőhelyek

LIFE hírek2018.09.17.

A LIFE VisPO projekt megvalósításának első tapasztalatai