Utolsó frissítés: 2020-06-05

Frisítés dátuma: 2020-06-05

hun eng Utolsó frissítés: 2020-06-05 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

VI. LIFE Klímapolitikai Tréning

Újítások a LIFE Éghajlat-politikai Alprogramban a 2018. évtől

Rekordszámú, 59 fős érdeklődői részvétel mellett sikerrel zárult az idei év utolsó magyar LIFE tréningje. A magyar kapacitásépítési projekt keretei között megvalósuló VI. tematikus éghajlat-politikai tréning fókuszában a frissen elfogadott új többéves munkaprogram állt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban megtartott tréningen bemutatásra kerültek azok az újítások és újdonságok, amelyek alapvetően fogják meghatározni az elkövetkező három év LIFE pályázati felhívásait (2018-2020).

Mivel 2017 ősze nemcsak a LIFE programban volt mozgalmas, hanem a nemzetközi klímapolitikában is, ezért az eseményt szervező LIFE Klímapolitikai Csapat fontosnak tartotta a nemzetközi kontextusba történő helyezést. Dr. Botos Barbara, az NFM Klímapolitikai Főosztályának a vezetője köszöntőjében elmondta, hogy milyen trendek és irányok érvényesültek a Párizsi Megállapodás előtt, valamint az után, ill. milyen szerepe volt Magyarországnak ezeken a nemzetközi tárgyalásokon.

Az európai uniós politikák ismerete, az ahhoz történő kapcsolódás elengedhetetlenül szükséges egy sikeres LIFE pályázathoz. Az uniós kontextust Koczóh Levente, az NFM KPF munkatársa ismertette előadásában.

Koczóh Levente előadásának prezentációja megtekinthető itt

Ezt követően a LIFE Klímapolitikai Csapat tagjai, Kovács Barbara, Dr. Toldi Ottó és Dr. Konstantin Kata prezentációikban bemutatták, hogy milyen újdonságokat fog tartalmazni az új többéves munkaprogram 2018-tól kezdve, külön figyelmet szentelve a megváltozott pontozási rendszernek és prioritási területeknek. Az év során több egyeztetésre is sor került a tagállamok, az Európai Bizottság és a programot irányító uniós kkv-ügyi végrehajtó ügynökség (EASME) képviselői között. Összességében elmondható, hogy a hathatós képviseletnek hála az új munkaprogramba számos olyan magyar javaslat is beépítésre került, ami a magyar pályázók érdekeit szolgálja, és emellett a program egészének a sikeréért is dolgozik.

Kovács Barbara előadásának prezentációja megtekinthető itt

Dr. Toldi Ottó előadásának prezentációja megtekinthető itt

Dr. Konstantin Kata előadásának prezentációja megtekinthető itt

A minél több sikeres magyar LIFE pályázatot elősegítendő a kormány még februárban kormányrendeletben döntött az önerő-támogatás bevezetése mellett. Ennek részleteiről is hallhattak a résztvevők, azonban az igénylés menete, valamint a jogszabályi háttér még kidolgozás alatt áll. Az állami önerő-támogatási rendszer hivatalos meghirdetése legkésőbb a 2018. évi magyar LIFE Infonapon meg fog történni.

A tréning zárásaként bemutatkozott az első sikeres hazai éghajlat-politikai projekt, a LIFE MICACC. „Az önkormányzatok integrátori és koordinátori szerepe az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban” című idei nyertes projektet annak kidolgozói, a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Irodájának és a WWF Magyarország Alapítványnak a munkatársai mutatták be. Előadásaikban Hercig Zsuzsanna, Vaszkó Csaba és Kerpely Klára kiemelték, hogy a projekt beadását egy 1-1,5 éves intenzív előkészítő munka és együtt gondolkodás előzte meg, amit bár le lehet rövidíteni a partnerek számától függően, de megspórolni semmiképp nem lehet. Az előadásaikban elhangzó tanácsokat és tippeket minden potenciális LIFE pályázónak jó szívvel ajánlunk komoly megfontolásra.

Hercig Zsuzsanna előadásának prezentációja megtekinthető itt

Vaszkó Csaba előadásának prezentációja megtekinthető itt

Kerpely Klára előadásának prezentációja megtekinthető itt

A tréningen készült fényképek megtekinthetők a Galériában.