Utolsó frissítés: 2020-04-05

Frisítés dátuma: 2020-04-05

hun eng Utolsó frissítés: 2020-04-05 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Új magyarországi madárfajra találtak

Egy Magyarországon eddig nem bizonyítottan előforduló madárfajt, lazúrcinegét (Parus cyanus) figyelt meg és fotózott le három madarász Sándorfalva térségében, a szegedi Fehér-tó nádasában. A lazúrcinege megjelenését és viselkedését tekintve is hasonlít a kék cinegére.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán elmondta, hogy 

megjelenését és viselkedését tekintve a lazúrcinege a Kárpát-medencében is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a „sapkája” kék, és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti.

A világos megjelenésű madár ezért már távolról is feltűnő. A lazúrcinege alapvetően ázsiai elterjedésű faj, Magyarországhoz legközelebb Fehéroroszország és Ukrajna határvidékén fészkel egy jelentős kiterjedésű, szigetszerű állománya.

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek. Van róla megfigyelési adat a volt Jugoszlávia területéről is. Ezeknél a tiszta vérvonalú kóborlóknál gyakrabban fordulnak elő kék cinege-lazúrcinege hibridek, amelyek rendszertani besorolása többször is változott: Pleske-cinege (Pleske Tit) néven hol önálló fajként, hol alfajként szerepelt.

Magyarországon eddig legalább három ilyen madarat láttak, legutóbb a mostani megfigyelési helyhez közel, a Fehér-tavi Ornitológiai Tábor egyik hálójában 2008. november 6-án

A lazúrcinege-megfigyeléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, az ország földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve igen jónak számít.

Észak-európai megfigyelések alapján a lazúrcinege sem idegenkedik az ember közelségétől, így amennyiben a faj nagyobb létszámú kóborlásáról van szó, a következő hetekben, hónapokban országszerte akár az etetőkön is feltűnhet egy-egy példány.

Forrás: https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Termeszet/2018_11_20/uj_magyarorszagi_madarfajra_talaltak

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.02.26.

Uniós jogot sértett a bialowiezai erdőirtás

Hírek a nagyvilágból2018.03.19.

Városaink egyre több hőt termelnek

Hírek a nagyvilágból2018.01.08.

Hazánkban még évekig maradhatnak a műanyag zacskók a boltokban