Utolsó frissítés: 2020-07-02

Frisítés dátuma: 2020-07-02

hun eng Utolsó frissítés: 2020-07-02 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE INFONAP 2017

2017. június 8-án került megrendezésre a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. szervezésében a LIFE Infonap 2017 rendezvény Dobogókőn.

 

Simó Balázs, a Magyar Fejlesztési Központ igazgatói megbízottja köszöntőjét azzal a fontos hírrel kezdte, hogy a LIFE program 2017-es pályázati felhívásai magyar nyelven is elérhetőek honlapunkon a „PÁLYÁZATOK” menüpont alatt. Hangsúlyozta, hogy a pályázatok írásához mind az MFK, mind a szaktárcák minden támogatás igyekeznek megadni, de nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a korábban nyertes pályázók tapasztalatai is. Ezért az Infónapon a szaktárcák referenseinek pályázati tájékoztatása mellett egy tapasztalt pályázó, Fidlóczky József is megosztja tudását a jelenlévőkkel.

Simó Balázs kiemelte, hogy az idei év a LIFE jubileum jegyében telik, hiszen a LIFE program 2017. május 21-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját.

 

Schaffhauser Tibor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztályának osztályvezetője az első sikeres éghajlat-politikai magyar projekt hírének bejelentésével kezdte megnyitóbeszédét. Kiemelte, hogy magyar kapacitásépítés megvalósítását értékelték a legjobbnak márciusban Brüsszelben.

A LIFE jubileumról szólva emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság arra buzdítja a tagállamokat, hogy nemzeti szinten is emlékezzenek meg a jeles évfordulóról. Magyarország LIFE Klímapolitikai és Környezetvédelmi csapatai az évforduló alkalmából „LIFE25 Roadshow”-t szerveznek. A Roadshow 25. állomás éppen a jelen esemény.  

Kiemelte, hogy hatalmas mennyiségű beadott pályázat érkezett. Hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát, hiszen célunk, hogy a pályázni vágyók megismerjék a LIFE programot, mi pedig megismerjük az ő ötleteiket.


Bokor Veronika, LIFE természetvédelmi nemzeti kapcsolattartó (Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztály) a 2017. évi LIFE természetvédelmi témájú pályázati felhívásait ismertette.

 

Bokor Veronika prezentációja megtekinthető itt.

 

Szijártó Ágnes, LIFE kapacitásfejlesztési projekt koordinátor (Földművelésügyi Minisztérium Környezetfejlesztési Főosztály) a 2017. évi LIFE környezetvédelmi témájú pályázati felhívásait ismertette.

 

Szijártó Ágnes prezentációja megtekinthető itt.

 

Kovács Barbara LIFE éghajlat politikai nemzeti kapcsolattartó (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikai Főosztály) a 2017. évi LIFE éghajlat-politikai témájú pályázati felhívásait ismertette.

 

Kovács Barbara prezentációja megtekinthatő itt.

 

Heilmann Diána a NEEMO (a LIFE projektek végrehajtásának monitoringjáért felelős szervezet) magyar külső monitor csoportjának tagja a LIFE projektek végrehajtásával kapcsolatos észrevételeit és a monitoring látogatások során szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

 

Heilmann Diána prezentációja megtekinthető itt.

 

Ebéd után Sarunas Zableckis az EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) proejkttanácsadója a LIFE program 2014-2020-as szakaszáról, a változásokról, elért eredményekről és a tervekről beszélt.

 

Sarunas Zableckis prezentációja megtekinthető itt.

 

Fidlóczky József LIFE projektvezető, a Fencon Kft ügyvezetője a LIFE projektek során szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

 

Fidlóczky József prezentációja megtekinthető itt.

 

A rendezvény megvalósítását elégedettségi kérdőívvel mértük fel, melynek eredménye azt erősítette meg, amit a jelenlévők és az előadók már a helyszínen is hangsúlyoztak: szakmailag tartalmas, jól szervezett és kiváló hangulatú eseményen vehettek részt.

 

A rendezvényről készült képek honlapunkon a Képgalériában tekinthetőek meg.