Utolsó frissítés: 2020-08-12

Frisítés dátuma: 2020-08-12

hun eng Utolsó frissítés: 2020-08-12 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Lengyelországi látogatás a sikeresebb hazai LIFE projektek érdekében

A „LIFE Kapacitásépítés Magyarországon” című pályázatban foglaltaknak megfelelően az idei szakmai tanulmányút Lengyelországban került megrendezésre 2017 őszén. A Természetmegőrzési Főosztály képviselői tapasztalatszerzés céljából több lengyel LIFE projektet is meglátogattak.

A szakmai tanulmányút célja a lengyel társfinanszírozási rendszer megismerése, továbbá a külföldi sikeres LIFE projektek felkeresése, az ottani szakmai és projektes kollégákkal való tapasztalatcserén alapuló tudásmegosztás volt. A Főosztály munkatársait a kiválasztott LIFE projektek témájára való tekintettel egy háttérintézményben dolgozó munkatárs is elkísérte. A szakmai út négy napja alatt 5 projekt látogatására került sor. Varsóban, az ország LIFE Alapjáért és a projektek összetartásáért, valamint nemzeti társfinanszírozásért felelős szervvel (National Fund for Environmental Protection and Water Management) volt egy nagyívű megbeszélés, amelyen részt vett a lengyel Környezetvédelemi Minisztérium munkatársa, a lengyel LIFE kapacitásépítési projekt projektmenedzsere, valamint több, a LIFE projektek finanszírozásában és a projektek menedzselésében jártas lengyel kolléga.

A magyar delegációt mindenhol nagyon szívélyesen fogadták, így nem véletlen a legendás lengyel-magyar barátság híre.

Betekintés kaptunk a lengyeleknél már évek óta jól működő nemzeti társfinanszírozási rendszer működésébe, amely hazánk számára azért is fontos, mert a 2017. évben sikerült egy nemzeti önrész alapot létrehozni, amellyel a magyar pályázókat kívánjuk támogatni a még sikeresebb LIFE projektek beadására.

A szakmai út négy napja alatt 6 környezetvédelmi projekt meglátogatására került sor:  

  • Építészeti és Bányászati Intézet: MORENERGY projekt, mely során mikronizált biomasszából állítanak elő megújuló energiát.

http://life-moreenergy.eu/en/

  • Építészeti és Bányászati Intézet: DIM-WASTE projekt, melynél egy demonstrációs berendezést hoztak létre szennyvíziszapból és szilícium hulladékokból előállított könnyű aggregátumok gyártásához.

http://dim-waste.eu/en/

  • IEO - Megújuló Energia Intézet: OZERISE projekt, mely megújuló energiaforrásokat használó mezőgazdasági üzemek és hálózatok létrehozására irányult.

http://ozerise.pl/en/

  • INVESTEKO: LIFE COGENERATION PL projekt, melyben egy mintaüzemet hoztak létre villamos energia és hő termelésére, mely települési hulladék és szennyvíziszap gázosításán alapul.

http://lifecogeneration.pl/

  • FLUKAR: LIFE EMU-NEW projekt, melyben hulladékpolimerek felhasználásával kísérleteznek aszfaltemulziók gyártási folyamatainál.

http://www.emunew.pl/en/home/

  • Természetes rostok és gyógynövények Intézete: EKOHEMPKON projekt, melynek során degradált földterületek rehabilitációját végzik ipari kender termesztésével.

http://ekohempkon.iwnirz.pl/

A szakmai út négy napja alatt 4 természetvédelmi projekt meglátogatására került sor, elsőként a Kampinos Nemzeti Park területén található a Közép-Visztula-völgyet megcélzó projekt (wislawarszawska.pl - LIFE09 NAT/PL/000264) látogatására került sor. A projekt során új – táplálkozó- és pihenőhelyül is szolgáló – költőszigeteket alakítottak ki az itt előforduló mintegy 100 madárfaj számára, illetve 4 ún. úszósziget megépítésére került sor. Ezen úszószigetek jelentősége, hogy a ragadozóktól elzártan, az emberi zavarást a lehető legjobban kiiktatva biztosítsák a madarak költését és fiókanevelését.

A szigeteken, a madarak megfelelő költőhelyének fenntartása érdekében, minden évben cserjeirtást végeznek, illetve a téli időszakban pedig bevontatják az úszószigeteket az amortizáció elkerülése érdekében.

Érdekesség, hogy a helyi lakosokkal való jó kapcsolat és a természetes faállomány védelmében a Varsó menti partszakaszon kalodás tűzifa került kihelyezésre, hogy a kijelölt tűzrakó helyeken a turisták bátran rakhassanak legálisan tábortüzet.

A part mentén egy hosszabb tanösvény került kialakításra, amelyen számos az itt élő élővilágot bemutató információs táblát helyeztek el.

A következő felkeresett projekt szintén a Kampinos Nemzeti Park területén található (LIFE KAMPINOS WETLANDS PL - LIFE12 NAT/PL/000084) és az erdei vizes élőhelyek helyreállítását tűzte ki célul. A projekt keretében földvásárlásokat hajtanak végre, vízmegtartó műtárgyakat hoznak létre, a lehető legtermészetesebb, tájba illő technikával (40 db gát), hogy ezzel növeljék a talaj víztartalmát (ideértve az esővíz megtartását is) mintegy 6000 hektáron. A projektnek köszönhetően javult a közösségi jelentőségű élőhelyek minősége, és az itt élő elsősorban megcélzott védett madárfajok életfeltételei is nagymértékben javultak, ilyen fajok például a békászó sas (Aquila pomarina), a bölömbika (Botaurus stellaris) és a haris (Crex crex).

Európa utolsó síkvidéki lombhullató és vegyes fafajösszetételű őserdeje Lengyelország és Fehéroroszország határán fekszik, mintegy 150.000 ha-on. Az UNESCO Világörökség, Natura 2000, valamint bioszféra-rezervátum területen, a Białowieza-erdőben olyan különleges és veszélyeztetett fajok élnek, mint az európai bölény, a farkas, a hiúz, valamint az erdő zavartalanságának köszönhetően mintegy 120 madárfaj költ itt. Igen magas számú a holtfa jelenléte, amely egyedi és csodálatos látványt nyújt az ide látogatóknak. Bialowieza Nemzeti Park területén zajló projekt (LIFE+ ForBioSensing PL - LIFE13 ENV/PL/000048) háttere, hogy a területen több, mint 100 éve nem történt erdőgazdálkodás az idős faállományokban, ezért itt kiválóan megfigyelhetőek az antropogén hatásoktól mentes, természetes módon zajló ökológiai folyamatok. A projekt célja megfigyelni a jelenleg is zajló erdődinamikát, különös tekintettel az éghajlatváltozás hatásainak vizsgálatára, valamint ennek hatására a fafaj összetétel vizsgálatát az erdőgazdálkodási gyakorlatok ehhez történő alkalmazkodásának kidolgozását, ezzel együtt az érzékeny erdei élőhelyek és a biodiverzitás megóvását. A projekt a fentiek érdekében számos innovatív technikai módszert alkalmaz az erdőben kijelölt mintaterületeken (pl.: távérzékelési technikák, fotogrammetria, dendrokronológiai elemzések).

A békászó sas (Aquila pomarina) állományának és élőhelyének megőrzésére született projekt (LIFEAQUILA - LIFE08 NAT/PL/000510) szintén az ország keleti felére koncentrál. A kedvezőtlen besorolású faj az intenzív mezőgazdaság miatt fokozatosan háttérbe szorult. Fontos tényező még a sas visszaszorulásában, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a holtágak, folyóvizek vízszintjének csökkenése, az általános talaj szárazodás miatt a madár fő táplálékát jelentő kétéltű állomány is jelentősen visszaszorult. A projekt eszközei a sas megőrzése érdekében a vízszintek helyreállítása, a cserjések eltávolítása, mesterséges ülőrudak kihelyezése, helyi kisvizek létrehozása, a környező mezőgazdasági területeken a legeltetés elősegítése. Ez utóbbi cél megvalósításához őshonos állatokat, szarvasmarhákat (lengyel vörös marha) és lovakat (konyik) vásároltak. A projekt keretében továbbá információs táblákat helyeztek ki, madárfigyelő állomásokat alakítottak ki, kiadványokat készítettek, szemléletformáló rendezvényeket tartottak.

A tanulmányút során készített képek megtekinthetőek a Galériában.