Utolsó frissítés: 2020-09-22

Frisítés dátuma: 2020-09-22

hun eng Utolsó frissítés: 2020-09-22 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Kötetben Magyarország környezeti állapota

Megjelent a Magyarország környezeti állapota 2016 című kötet, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadványa, amely az adatok bemutatásán túl értékeli a környezet változásának folyamatait, és felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A könyvbemutató sajtótájékoztatón, Budapesten V. Németh Zsolt, a kiadvány megjelenését támogató Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a tudományos igényű, mégis közérthető kötet a szakemberek mellett a nagyközönségnek is szól. A kiadvány a természeti erőforrások állapota mellett a környezetre ható tényezőket is bemutatja.

Kiemelte,  Magyarországon erősödik a biológiai sokszínűség, csökken a keletkező hulladék mennyisége, javul a szennyvíz- és a hulladékkezelés, de számos területen – többek között a légszennyezettség csökkentésében – nemzetközi összefogásra van szükség. A mesterséges felszínek aránya viszont – Európa más államaihoz hasonlóan – Magyarországon minden évben nő, és a levegő minőségének javulása is jelentős részben az enyhe télnek köszönhető – tette hozzá.

Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte a rákosi vipera megmentését és az aranysakál megjelenését Magyarország területén, ám az utóbbi – mint hozzátette – számos helyen már gondokat okoz a vadgazdálkodásban. Folyamatosan emelkedik az egységnyi erőforrással előállított termékek, szolgáltatások értéke is, de még elmarad az uniós átlagtól, akárcsak a 15 millió tonnányi hulladék újrahasznosítási aránya. Sürgető feladatnak nevezte az ország zajtérképének elkészítését, amely  kormányzati segítséggel már elkezdődött.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese felhívta a figyelmet, hogy határokon átívelő összefogásra van szükség számos állatfaj – például a vándorló és ezért több országban is megjelenő madarak – vagy a levegő védelme érdekében, hiszen a légszennyező anyagok jelentős része a környező államokból érkezik Magyarországra. Utóbbi terén a lakosság felelősségvállalása is nélkülözhetetlen, hiszen a háztartások fűtése jelentős környezetszennyező, de számos idegenhonos faj megjelenése sem természetes terjedésnek, hanem az állattartók felelőtlenségének tudható be – tette hozzá.

Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a kiadványhoz a szakmai rendezvényeken a közönség is hozzájuthat, de az intézet honlapjáról is letölthető. Hozzátette, hogy az intézmény és szakmai elődei 4 éve készítik a kiadványt, a 2016-ról szóló összefoglalóban pedig minden eddiginél több, csaknem 20 szervezet – többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Meteorológiai Szolgálat és számos egyetem – vett részt.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2018.10.17.

Október 16. Élelmezési Világnap

Hírek a nagyvilágból2018.09.12.

Új fejlesztések a hajó-újrahasznosításban

Hírek a nagyvilágból2019.06.05.

Június 9. Ki a tanteremből nap