Utolsó frissítés: 2020-09-16

Frisítés dátuma: 2020-09-16

hun eng Utolsó frissítés: 2020-09-16 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Június 9. Ki a tanteremből nap

A "Ki a tanteremből Nap"-ról

Ezt a napot sokféleképpen lehetne nevezni: Az Inspiráló séták napja, Az Erdők felfedezésének napja, A Réti pihenés napja, Kinn az osztály nap, Játék a parkban nap – minden attól függ, hogy milyen ötletei lesznek a tanároknak és a diákoknak a nap eltöltésére. De a neve mégis: Ki a tanteremből nap. Minden évben megrendezésre kerül (mindig június harmadik péntekére esik) és az oktatás kivételes, nemzetközi ünnepe a friss levegőn.

A 2012-ben, londoni tanárok egy csoportja által kezdeményezett ünnep neve jól tükrözi a világos és tiszta célt: elérni, hogy a tantermek megüresedjenek. Rávenni a tanárokat, hogy ezen a napon a diákokkal legalább egy tanórát az iskolán kívül töltsenek el. Mindezt a szabadtéri oktatás népszerűsítése érdekében, ami feltehetően a világ legboldogítóbb oktatási formája.

Megkockáztatnám az állítást, hogy az osztály, az nem csupán egy terem. Ez egy intellektuális állapot. Az osztály tele van láthatatlan határokkal. A legélesebb határ a tanár íróasztala és a diákok padja között húzódik. Ez a tanítók és a tanulók közötti fal. Számos határ húzódik a diákok között is – a jó tanulók és a gyengék között; a népszerűek és magabiztosak, valamint az “NB2”-ek között, akik mellé senki sem akar ülni; a lángeszek és a sportolók között; a szépek és csúnyák között… Ezek a határok mind reálisan kihatnak a mindennapi iskolai életre – meghatározzák a magatartást, a kommunikáció módját, nyomokat hagynak a tanulók lelki világában.

A Ki a Tanteremből nap lehetőséget ad a falak áttörésére. Kint a szabadban minden diák ki tud lépni szűk kis fiókjából, a tanár pedig kivételes lehetőséget kap arra, hogy friss szemmel nézzen diákjaira. Használjuk ki ezt a lehetőséget! Adjunk a gyermekeknek teret a cselekvésre, lepjenek meg minket! Kommunikáljunk velük másképp, mint az iskolában, oktatás helyett egyszerűen beszélgessünk! Arról, ami őket érdekli, az aktualitásokról, amiről az interneten olvasnak. Szervezzünk vitát a klímaváltozásról, a magas fűben üldögélve, vizsgáljuk meg a tócsa kémiai összetételét, vagy egyszerűen futkározzunk és ezen a napon érezzük magunkat jól.

Forrás: http://emptyclassroomday.eu/hu/a-nap/

Kapcsolódó tartalmak

Hírek a nagyvilágból2019.12.16.

Eredményes volt az összefogás a Tiszáért

Hírek a nagyvilágból2017.11.17.

Jogalkotási lépéseket kellene tenni a környezeti károk rendezésére

Hírek a nagyvilágból2018.06.19.

Duna-Tisza közi erdők aszály monitoringja távérzékelt adatok segítségével