Utolsó frissítés: 2020-01-22

Frisítés dátuma: 2020-01-22

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-22 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Güssingi tanulmányút

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Fejlesztési Központ munkatársai 2017. november 9-10-ig a „LIFE Kapacitásépítés Magyarországon” című pályázat keretében Ausztriába látogattak, hogy az ottani sikeres LIFE program tapasztalataival itthon segítsék az érdeklődőket. A szakmai program három állomása: Güssing, Graz és Bécs voltak.

Az Ausztriában található Németújvár (Güssing) csupán csak néhány kilométerre fekszik a magyar határtól. Ez a kis város egy elszigetelt, elmaradott település volt néhány évtizeddel ezelőtt, ma már egy energetikai csodaként tekintenek rá az Európai Unióban és a világ más tájain is.

A csoda létrejöttét több esemény szerencsés kombinációja biztosította. Az egyik a vasfüggöny lebomlása, a másik Ausztria EU-s csatlakozása volt. Ez utóbbi adott pénzügyi lehetőséget a fejlődésre. A fejlődés motorja két helyi lakos volt, akik felismerték az energiában rejlő növekedés lehetőségét. A fosszilis energiára épülő egyedi fűtések helyett, megújuló energiára tértek át. Ez szolgáltatja a település villamos- és fűtési energiáját. Mára már teljesen önellátók e két területen, sőt az eladott többlet energiából jelentős bevételük is származik. A csoda gazdasági növekedést is jelentett számukra, mivel nem kifizetik a pénzt külsős szolgáltatóknak, hanem a helyi energia termelőknek fizetnek. Így, munkahelyeket is teremtettek, melynek hatására csökkent az ingázás és az elvándorlás a térségből. Ma már több környékbeli település is csatlakozott e modellhez, sőt Ausztria szerte egyre több kis térségben indult be a modell megvalósítása.

Grazban a LocalAdapt LIFE projekttel ismerkedtünk meg egy kicsit. Ez több országban a kis önkormányzatoknak kíván a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban segítséget nyújtani. A főpályázó német, az osztrákok társpályázók a projektben. A projektpartnerek a közösen kiválasztott adatok alapján (pl. hőhullámos napok száma, fűtési és hűtési időszak hossza) klíma adatlapokat állítanak össze, melyeket évente több alkalommal bemutatnak. 2018 januárjában közösen (városi) adaptációs stratégiát alkotnak az összegyűjtött adatok alapján. 2017. november 20-tól klímareferens képzéseket tartanak, hogy támogassák az önkormányzatokat az éghajlat-védelmi törekvéseikben. A találkozáson egy jövőbeli osztrák-magyar projekt lehetőségéről is szó esett, melyben a tapasztalataikat hazai terepen lehetne kamatoztatni.

Bécsben találkoztunk az osztrák NCP-kel. Kölcsönösen bemutattuk a LIFE programban végzett munkánkat. Az osztrák fél röviden ismertette, hogy 2017-ben vízgazdálkodás témakörben adtak be integrált pályázatot. Véleményük szerint nehezedtek a pályázat feltételei az elmúlt évek során: egyre komolyabb adminisztrációs és szervezési terhet jelent egy-egy pályázat összeállítása, az önrész nekik is kihívást jelent, a profitorientált szervezetek részvételi aránya elenyésző. Az osztrák fél tapasztalata, hogy a pályázók nagy része az NGO és önkormányzati körből kerül ki. Niederösterreich (Alsó-Ausztria) tartomány esetében a tartományi minisztérium az önrész jelentős részét biztosítja a pályázóknak. Ezután beszéltünk lehetséges közös projektekről a környezetvédelem és az éghajlat-politika területein.

A tanulmányút során készített képek megtekinthetők a Galériában.

 

Kapcsolódó tartalmak

beszámoló2018.05.30.

IV. LIFE Környezetvédelmi Tréning

beszámoló2017.02.07.

LIFE projektmenedzsment tréning 2016.

beszámoló2018.04.12.

Klímapályázat pontról pontra – beszámoló a VII. klímapolitikai tréningről