Utolsó frissítés: 2020-01-13

Frisítés dátuma: 2020-01-13

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-13 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

Egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sas térhetett vissza a vadonba!

Természetvédelmi együttműködés eredményeként a Magyar Madártani Egyesület munkatársai két olyan fokozottan védett parlagi sast engedtek szabadon a felépülésüket követően, amely európai állományának kétharmada Magyarországon fészkel. Korábban mindkét madarat legyengülve, röpképtelen állapotban találták.

A fiatal sas a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) érkezett, lakossági bejelentés alapján került kézre Somogyvámos közelében. A madáron sérülésnek nem volt nyoma, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához került. Szerencsére jól reagált a kezelésre, teljesen felépült, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várta, hogy újra szabad legyen.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) és a Szerb Madártani Egyesület (BPSSS) munkatársai találták meg egy Orosháza közeli parlagisas-fészek közös ellenőrzése során. Az állatot röpképtelen állapotban, legyengülve találták, ezért azonnal a Szegedi Vadasparkba vitték, ahol a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően hamar felépült és a szintén a Sasközpontba került. 
Mindkét felgyógyult madarat innen engedtük szabadon sikeresen 2019. november 6-án.

A sasokat még az esemény előtt műholdas jeladóval látták el a szakemberek a Technisches Büro für Biologie (Mag. Dr. Rainer Raab) jóvoltából annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése reményeink szerint visszaigazolja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, illetve lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.

Forrás: https://parlagisas.hu/hu/content/egy-oreg-es-egy-fiatal-mentett-parlagi-sas-terhetett-vissza-vadonba?fbclid=IwAR033TE_TFkI2Fa4CRWEeHi1FZ3fmkY0F3HTeZOm-Uw4bnDEOBjTBmZyUt8

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2017.02.08.

LIFE önerő-alap MFK kezdeményezésre

LIFE hírek2018.12.11.

A nyilvánosság nyomása a vizek szennyezése ellen

LIFE hírek2017.06.29.

Hiúz ikrek születtek a Pfalzi-erdőben