Utolsó frissítés: 2020-01-13

Frisítés dátuma: 2020-01-13

hun eng Utolsó frissítés: 2020-01-13 kapcsolat gyik Segíthetünk? Önerő-támogatás
25 éves a LIFE program

Hírek

A „Cocoon” fa növekszik a mediterrán térségben

Mivel a mediterrán térségben nagyobb a víz-stressz, valamint az esőzések és az aszályok gyakori váltakozása, az egyik LIFE-projektben egy olyan kókusz-rendszert használnak, amely helyettesítheti a hagyományos öntözési gyakorlatokat és növeli a fák túlélési arányát legalább 90% -ra.

A „Cocoon”, egy viasszal megerősített, újrahasznosított kartondobozból készült inkubátor, amelyet az előállító LandLife Company világszerte tesztelt és folyamatosan fejleszt.

Úgy tervezték, hogy erős fákat és cserjéket hozzon létre, segítve őket olyan mély gyökérrendszerek kifejlesztésében, amelyek az aszályos időszakokon keresztül támogatják a növényeket. A Cocoonon belüli védelem révén a hatékony mikroklímája lehetővé teszi, hogy növény a gyökérfejlődésre összpontosítson - még akkor is, ha nincs csapadék -, és így fejlődése nem függ az öntözéstől.

Sven Kallen a Volterra Ecosystems-től, amely a  LIFE The Green Link projektet megvalósítő egyik partner,elmagyarázta, hogy a Cocoon segíti a fiatal bokrokat és csemetéket. „A Cocoon általában 2-4 hónapig tartja a vizet, majd lassan szétesik. Az az elképzelés, hogy a fa túléli az első nyarat, és ezután a megfelelően létrejött gyökérrendszer már lejut a föld alatti nedvességbe.

Bővebben: https://ec.europa.eu/easme/en/news/cocoon-tree-growing-counters-desertification-mediterranean

Kapcsolódó tartalmak

LIFE hírek2019.07.03.

Több mint 100 új LIFE-projektkoncepció érkezett

LIFE hírek2017.09.28.

Több mint 1 milliárd eurónyi pályázati igény érkezett a LIFE programra idén

LIFE hírek2019.01.14.

LIFE 2021-2027: nemcsak a költségvetés, az alprogramok száma is nő