English Utolsó frissítés: 2023-12-04
segítség keresés English

Frisítés dátuma: 2023-12-04

hun eng Utolsó frissítés: 2023-12-04 kapcsolat gyik Segíthetünk?
25 éves a LIFE program

Hírek

LIFE projektmenedzsment tréning 2017.

2017. március 30-án került megrendezésre a Magyar Fejlesztési Központ nonprofit Kft. szervezésében a LIFE projektmenedzsment tréning 2017 rendezvény Dobogókőn.

Dr. Makai Martina, zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy idén 25 éves a LIFE program. Magyarországon a sikeres LIFE kapacitásépítési pályázat konzorciumi partnerei a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Fejlesztési Központ LIFE roadshow-t szerveznek a programmal kapcsolatos információk terjesztésére.

A konzorciumi partnerek jelentős új eredményeként számolt be a LIFE integrált és hagyományos projektek megvalósításához szükséges költségvetési feltételek megteremtéséről szóló előterjesztésről, amelyet a helyettes államtitkár asszony és Kiss Antal közvetlen közösségi forrásokkal kapcsolatos koordinációs feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos közösen kezdeményezett, és amelyről a Kormány 1072/2017. (II. 10.) Korm. határozata idén februárban jelent meg.

Hangsúlyozta, hogy a kapacitásépítési sikerek mellett is bővelkedünk a LIFE sikerekben, számos magyar Best és Best of the Best LIFE projekt van.

Befejezésül arra bíztatta a pályázókat, hogy minél több projektet adjanak be és legyenek sikeresek, – tréfásan hozzátéve: célunk, hogy a régi opus szám refrénje: LIFE is LIFE, egyre inkább legyen igaz.

Ezt követően a tréning első előadója Roszik Gábor, a COLAS Hungária Zrt. főtechnológusa a „SustainEuroRoad” című LIFE nyertes pályázatuk végrehajtása nyomán szerzett tapasztalatait adta át a jelenlevőknek.

A magyar leányvállalat a francia anyacég révén, mint konzorciumi partner vett részt a projektben, mely során környezetbarát útépítési technikákat alkalmaztak innovatív módon az útépítés területén. A pályázat egyik fő terméke a SEVE, mely a teljes útépítési életciklus carbon lábnyom számítását modellező szoftver.

Roszik úr hangsúlyozta, hogy a COLAS, mint francia tulajdonosú cég komoly energiákkal és újszerű szemléletmóddal közelít a környezetvédelemhez. Nemcsak alapvető környezetvédelmi célkitűzésükkel, hanem saját, magyarországi indíttatású környezetvédelmi projektjeikkel is óvják a környezetet. Ez utóbbira példa a kőbányákban élő uhuk vizsgálata arról, hogy a bányaművelés milyen hatással van rájuk. Emellett kiemelte CO2-csökkentést célzó vállalati projektjeiket is, amelyek két-három év alatt anyagilag is megtérülnek a cégnek.

A projektről szóló előadás prezentációja megtekinthető itt:

Roszik Gábor prezentációja

 

Ezt követően Ecsedi Zoltán, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület titkára számolt be a „HORTOBAGY SODIC LAKES” című nyertes LIFE pályázatuk megvalósítása során szerzett tapasztalataikról.

Előadását az ún. lessons learned azaz tanulságok köré építette. Ezek nemcsak kötelező és fontos elemei a pályázatoknak – tehát az ún. tanulságokat össze kell gyűjteni és publikálni – de a hasonlóság elve alapján mások számára is használhatónak kell lenniük.

Az előadás prezentációja megtekinthető itt:

Ecsedi Zoltán prezentációja

 

Ebéd után Tomas Patocka, a NEEMO (a LIFE projektek végrehajtásának monitoringjáért felelős szervezet) pénzügyi monitoring szakértője a pénzügyi monitoring tevékenysége nyomán szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Az előadás prezentációja megtekinthető itt:

Tomas Patocka prezentációja

 

Siposs Viktória, a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány projektmenedzsere a „Szabadság sziget” című LIFE projektjükből emelt ki néhány hasznos, gyakorlati tanácsot a projektpartnerek közötti akciófelosztástól kezdve a pénzügyeken át egészen addig, hogy hogyan lehet megnyerni egy olyan cég támogatását egy LIFE projekthez mint a Coca Cola.

A projektről szóló előadás prezentációja megtekinthető itt:

Siposs Viktória prezentációja

 

Az eseményre a meghirdetésétől kezdve rendkívül nagy volt az érdeklődés, ami azt eredményezte, hogy a rekordszámú résztvevő fogadásához emelnünk kellett az eredetileg tervezett létszámot, és még így sem állt módunkban minden jelentkezést fogadni. A regisztráció időrendben történt.

A rendezvény megvalósítását elégedettségi kérdőívvel mértük fel, melynek eredménye azt erősítette meg, amit a jelenlévők és az előadók már a helyszínen is hangsúlyoztak: szakmailag tartalmas, rendkívül jól szervezett és kiváló hangulatú eseményen vehettek részt.

 

A rendezvényről készült képek honlapunkon a Képgalériában tekinthetőek meg.